Tietoa kaupunginosasta Luonto Martin luonnossa Söderskär!

Söderskär!

Digi71619 003

Söderskärin majakkasaaret eivät kuulu Vuosaareen mutta ovat ovat siinä mielessä läheiset että täältä pääsee sinne kätevästi laivalla. Ja matkalla voi veneetönkin mukavasti katsella Vuosaaren edustan saaristoa.

Digi71701 004

Saariryhmä sijaitsee melko ulkona Porvoon edustalla. Vanhan majakan yläparvekkeelta avautuvat mahtavat maisemat joka suuntaan. Kasvillisuus ja eläimistö edustavat aika tyypillisiä ulkosaariston lajistoa. Kasvillisuus on matalaa ja karua, puita vain muutamia.

Digi71717 006

Linnuista kiinnostuville tarjoutuu katseltavaa runsain mitoin. Talvisin elämä täällä on karua ja köyhää, mutta jo aikaisin keväällä jäät lähtevät ja ensimmäiset haahkat ilmestyvät. Toukokuun loppupuolella arktiset vesilinnut lentävät saarten ylitse matkalla Siperiaan. Kesällä taas paikalliset linnut pesivät ja lähirannat ja -vedet ovat täynnä poikasia. Tyypillisiä ulkosaariston lintuja ovat haahkat, riskilät, merikotka, punajalkaviklo ja tylli.

Digi71731 005


Kuvissa tylli, haahkanpoikue, riskilä

Kirjoittaja Martin Lodenius on asunut Keski-Vuosaaressa vuodesta 1975. Hänen isoäitinsä asui Skatan tilalla viime vuosisadan alussa. Martin tutkii ja opettaa ympäristötieteitä yliopiston Ympäristötieteiden laitoksella.