Tietoa kaupunginosasta Luonto Martin luonnossa Herkkua ja silmäniloa

Herkkua ja silmäniloa

Sienet kuuluvat syksyyn. Tosin sienten itiöemiä voi nähdä melkein ympäri vuoden (kääpiä talvellakin). Suomessa on noin 2 000 eri sienilajia, joista ravinnoksi kelpaavia noin 200. Lisää lajeja löytyy jatkuvasti lisää. Sienirihmastoja on maassa miltei joka paikassa ja monet kasvit ovat riippuvaisia hyvästä yhteistyöstä sienirihmaston kanssa. Kasvit saavat sienten kautta maasta fosforia ja muita ravinteita, sienet taas hiilihydraatteja.

Digi60130 w

Sienten itiöemien esiintyminen on osittain arvoitus. Kun kesällä sataa runsaasti odotamme hyvää sienisyksyä. Tämä on kuitenkin varsin epäluotettava ennuste. Jotkuvat lajit saattavat tuottaa hyvän sadon, toiset loistavat poissaolollaan. Tieteellisiä, pitkiin aikasarjoihin perustuvia seurantoja sienisatoihin vaikuttavista tekijöistä on niukasti.  

Digi74638 w


Sienten itiöemissä on runsaasti mineraaleja ja vaihteleva määrä hiilihydraatteja, mm. sienten omaa sokeria trehaloosia, jota kaikkien ihmisten vatsa ei kestä. Joissakin sienissä on myös harmittavan paljon raskasmetalleja, jopa niin paljon että pitoisuudet ylittävät terveyssuositukset moninkertaisesti. Tällaisia raskasmetallien kerääjiä ovat mm. nurmikoilla kasvavat villit herkkusienet. Yleisesti ottaen sienet muodostavat kuitenkin hyvä ravintolisän ihmiselle ja monelle muullekin nisäkkäälle.

 

Kirjoittaja Martin Lodenius on asunut Keski-Vuosaaressa vuodesta 1975. Hänen isoäitinsä asui Skatan tilalla viime vuosisadan alussa. Martin tutkii ja opettaa ympäristötieteitä yliopiston Ympäristötieteiden laitoksella.