Tietoa kaupunginosasta Luonto Martin luonnossa Vaeltavia lintuja

Vaeltavia lintuja

Digi76435

Joka syksy tapahtuu lintujen liikenhdintää. Jotkut lajit muuttavat säännönmukaisesti aina samaan aikaan, toisilla muutto riippuu säästä ja ravinnosta. Ja sitten on niitä lajeja, joista on vaikea tietää milloin ja miksi ne lähtevät liikkeelle. Yleensä ravinnonsaanti on kuitenkin se tärkein tekijä liikennihdän takana. Muutamat lajit kuten närhi ja punatulkku ilmestyvät ihmisten ilmoille loppukesästä tai alkusyksystä. Tämä ei liity vaelluksiin, vaan yksinkertaisesti siihen että linnut pysyvät pesimäaikana tarkasti piilossa.

IMG 2464

Jos tiaisten, rastaiden, tikkojen tai pöllöjen ravinto niukentuu, linnut saattavat lähteä jopa satojen kilometrien päähän ravinnon perään. Esimerkiksi silloin kun on myyrävuosi, pöllöillä riittää syötävää, mutta runsaan myyrävuoden jälkeen tulee yleensä kato jolloin esimerkiksi lapin-, hiiri- ja tunturipöllöt lähtevät joukolla etelään. Tänä vuonna on havaittu runsaasti pikkutikkoja, pähkinähakkeja ja taviokuurnia.

IMG 2409w 

Kuvissa punatulkku, pikkutikka ja taviokuurna

Kirjoittaja Martin Lodenius on asunut Vuosaaressa vuodesta 1975. Hänen isoäitinsä asui Skatan tilalla viime vuosisadan alussa. Martin tutkii ja opettaa ympäristötieteitä Helsingin yliopiston Ympäristötieteiden laitoksella.