Tietoa kaupunginosasta Luonto Martin luonnossa Saaristolaistunnelmaa

Saaristolaistunnelmaa

IMG 4347w

Yksi Vuosaaren hienouksista on merenläheisyys, mistään ei ole pitkä matka meren rannalle, uimarannoille, venelaitureille. Vartiokylänlahti ja Porvarinlahti edustavat reheviä sisälahtia. Skatanniemen kärki ja Kallahdenniemen kärki taas taas avaavat näkymiä ulkomerelle. Itä-Helsingin saaristo on upea ja monipuollinen. Veneetönkin pääsee risteilemään saaristossa ja käymään Kaunissaaressa tai Söderskärillä.

IMG 4355w

Kasvisto ja eläimistö muuttuu selvästi siirryttäessä sisälahtien rehevyydestä ulkosaariston karuihin oloihin. Sisälahdissa järviruoko dominoi kasvillisuutta mutta kallioilla ja luodoilla on karumpaa, tosin kesällä kasvillisuus voi olla hyvinkin värikästä. Kalatiira ja lapintiira ovat yleisiä kuten lokitkin. Suomessa harvalukuinen räyskä kalastaa säännöllisesti Porvarinlahdella. Merikotka on rannikoillamme yleistynyt selvästi eikä ole Vuosaaressakaan mikään harvinainen näky. Meriharakka on alunperin ollut saaristolaislintu mutta nyt sitä näkee usein myös pihoilla ja nurmikoilla.

Digi79623

___

Kirjoittaja Martin Lodenius on asunut Vuosaaressa vuodesta 1975. Hänen isoäitinsä asui Skatan tilalla viime vuosisadan alussa. Martin tutkii ja opettaa ympäristötieteitä Helsingin yliopiston Ympäristötieteiden laitoksella.