Tietoa kaupunginosasta Luonto Ulkoilualueet Uutelan ulkoilualue ja luontopolku

Uutelan ulkoilualue ja luontopolku

Uutelan ulkoilualue sijaitsee Vuosaaren kaakkoisniemessä. Ulkoilualue on perustettu vuosina 1952-1953 ja sen pinta-ala on 105 ha. Alueen luonto on monipuolista ja pienipiirteistä. Siellä vaihtelevat kuivat ja tuoreet kangasmetsät sekä paljaat kalliot. Tervaleppien reunustamilla rannoilla on myös pienialaisia lehtoja.

Uutelan alue on luonnonhistoriallisesti ja geologisesti mielenkiintoinen. Monipuoliseen ja Helsingin oloissa harvinaiseen merenrantakasvillisuuteen voit käydä tutustumassa alueen itäreunalla olevassa Särkkäniemessä. Siellä ovat myös Uutelan mielenkiintoiset laguunilahdet, jotka kertovat jääkauden jälkeisestä maan hitaasta kohoamisesta.

Jääkauden muistona Uutelassa on myös jään uurtamia silokallioita varsinkin Nuottaniemessä ja maisemallisesti erikoisessa Skatanniemessä. Ulkoilumetsässä näet jään kuljettamia siirtolohkareita.

Mielenkiintoisen luonnonmaiseman lisäksi Uutelalla on kulttuurihistoriallista merkitystä kuten Skatan tila ja ensimmäisen maailmansodan aikaiset linnoitusjärjestelmät Skatanniemessä.

Uutelassa käy vuosittain yli 50 000 ulkoilijaa ja alueen merkitys ulkoiluympäristönä on kasvamassa. Ulkoilualueen metsäluontoa ja luontopolkua hoitaa rakennusvirasto. Uutelan ulkoilua palvelevat rakenteet kuten ulkoilupolut ja keittokatokset ovat liikuntaviraston hoidossa.

Uutelan luontopolku

Rakennusvirasto on tehnyt Uutelaan kahdeksikon muotoisen luontopolun, joka koostuu kahdesta eripituisesta kierroksesta, joista voit kiertää joko toisen tai molemmat. ”Metsä- ja laidunmaisemia” – kierroksen pituus on noin 2,5 kilometriä. Sen aloituspiste ja opastaulu sijaitsevat Uutelantien varressa, noin puolen kilometrin päässä Uutelan pääopastaulusta. ”Kluuvijärviä ja rantaniittyjä” – kierroksen pituus on noin 1,5 kilometriä. Sen aloituspiste sijaitsee Särkkäniemen luonnonsuojelualueen pysäköintipaikan vieressä, noin 1,5 kilometrin päässä Uutelan pääopastaulusta.

Luontopolku kulkee pääasiassa ulkoiluteitä pitkin. Reitti on merkitty maastoon viitoin sekä valkovihrein nauhatunnuksin. Luontopolun varrella on viisitoista rastia, jotka on merkitty maastoon numeroiduin pylväin.

Mitä ottaisin mukaan luontoretkelle?

Pukeudu vaatteisiin ja jalkineisiin, jotka sopivat luonnossa liikkumiseen. Luontopolku on suurelta osin varsin helppokulkuinen, mutta sen varrella on myös joitain vaikeakulkuisempia osuuksia. Luontopolun rastit sisältävät hauskoja Uutelan luontoon liittyviä tehtäviä. Kiikari ja muistiinpanovälineet auttavat tehtävien suorittamisessa, mutta selviät niistä ilman apuvälineitäkin. Niemenapajassa ja Nuottaniemessä on kaksi keittokatosta joissa voit pitää evästauon luonnon tarkkailun lomassa. Katoksissa ei ole polttopuita vaan omat polttopuut ja tulitikut tulee ottaa itse mukaan.

Muuta muistettavaa

Älä roskaa tai muutoin tärvele luontoa. Pysyttele poluilla; erityisesti huhti- ja heinäkuun välisenä aikana. Pyöräily Särkkäniemen luonnonsuojelualueella on kielletty. Tulenteko on kielletty, lukuun ottamatta opaskarttaan merkittyjä keittokatoksia.

Polkujen pituudet ovat noin 1,5 km ja 2,5 km.

Lähtöpaikat: Uutelantien varressa, noin 0,5 km Uutelan pääopastaulusta sekä Särkkäniemen luonnonsuojelualueen pysäköintipaikan vieressä, noin 1,5 km Uutelan pääopastaulusta.

Uutelan luontopolku: esite ja kartta