Tietoa kaupunginosasta Tervetuloa Vuosaareen! Kartanot

Vuosaaren kartanot

 

Vuosaaressa on kaksi nykyään kaupungin omistuksessa olevaa vanhaa kartanoympäristöä. Toinen sijaitsee Rastilan leirintäalueella ja toinen Porslahdentien itäpuolella Itäreimarinkujalla.

Vuosaaren kartano

Nordsjön eli Vuosaaren kartanon historia ulottuu keskiajalle. Nykyinen päärakennus ja puisto rakennettiin 1800-luvun loppupuolella.

Nordsjön kartanon nykyiset rakennukset sijaitsevat kahdella mäellä, joista toisella on päärakennus ja puisto ja toisella entiset työväenasunnot sekä pehtorin rakennus. Kivirakennus oli alun perin yhdistetty kartanon talousrakennuksiin muurilla, jossa oli holviportti.

Päärakennusta ympäröivässä puistossa kasvaa vanhoja tammia, lehtikuusia, vaahteroita ja tuijia. Puistoa reunustaa kiviaita. Alueella on lisäksi kartanon entinen viljamakasiini ja navetta. 

Omistus: Helsingin kaupunki

Osoite: Itäreimarinkuja 14, 00980 Helsinki
 

Rastilan kartano

Rastbölen eli Rastilan kartano sijaitsee Vartiokylänlahden itärannalla Rastilanpuron purolaaksossa. Rastbölen historia ulottuu keskiajalle. Nykyinen päärakennus ja aitta rakennettiin 1800-luvulla. Pehtorin talo on 1910-luvulta.

Kartanon puistossa kasvaa vanhoja sembramäntyjä ja jalopuita, mm. tammia ja lehmuksia. Puiston länsireunalla on uimaranta ja pohjoispuolella ulkoilupuisto. Kartanon itäpuolella on leirintäalue.

Omistus: Helsingin kaupunki, alueella on Rastilan leirintäalue, kartanorakennuksessa toimivat Ravintola Lähiö ja Inartes Instituutti  

Osoite: Karavaanikatu 4, 00980 Helsinki

Lisätietoa Rastilan kartanon historiasta: Lipponen Matti: Rastböle – maiseman historiaa Vuosaaressa, Kellastupa 2010.