Toimintakertomus 2013

0
660

 

1. Yleistä 

Vuosi 2013 oli Vuosaari-Seuran 48. toimintavuosi. Seuran kevätkokous pidettiin 26.4. Sjökullan torpalla ja syyskokous 29.10. samassa paikassa. Jäsenet saivat tutustua torpan historiaan sekä kuulivat selvityksen korjaustöistä ja tulevasta käytöstä.

2. Seuran jäsenistö ja talous   

Vuosaari-Seuran jäsenmäärä oli vuoden 2013 lopussa 379. Näistä henkilöjäseniä oli 365 ja kannatusjäseniä 14. Vuosien 2012 ja 2013 aikana poistettiin rekisteristä ne jäsenet, jotka eivät olleet maksaneet jäsenmaksuaan viimeisten kolmen vuoden aikana. Asiasta informoitiin jäsentiedotteessa ja Vuosaari-lehdessä sekä toivotettiin poistetut jäsenet tervetulleeksi takaisin maksamalla jäsenmaksun.

Henkilöjäsenmaksu oli 15 € ja kannattajajäsenmaksu 50 €. Jäsenrekisteriä hoitaa Leena Rautakorpi.

Seuran toimintaa rahoitettiin jäsenmaksuilla, projektiavustuksilla sekä tuotemyyntituloilla.

3. Seuran hallitus ja muu hallinto 

Hallitukseen kuuluivat: Anja Hinkkanen (pj.), Matti Lipponen (vpj.), Maarit Vierunen (siht), Leeni Hurskainen, Petri Lahtinen, Eero Hildén, Leena Rautakorpi, Raija Salittu-Holopainen ja Tiina Sillgren.

Hallitus kokoontui 11 kertaa. Lisäksi käytiin yhteydenpitoa sähköpostilla ja puhelinneuvotteluin. Seuran taloudenhoitajana toimi Tiina Sillgren 15.5. asti ja Maarit Vierunen vuoden loppuun.

Tilinpäätöksen hoiti vuodelta 2012 Toimex Ky. Toiminnantarkastajina olivat Seppo Pitkänen, varalla Petri Parrukoski ja Eija Loukoila, varalla Ilkka Sulanto.

4. Seuran toiminta

4.1. Sjökulla

Sjökullan torpan kauppasopimus ja alueen maanvuokrasopimus allekirjoitettiin 15.1.2013. Sjökullaan saatiin sähköt. Työn suorittivat Helen Sähköverkko Oy (tontin rajalle), Suomen Energia-Urakointi Oy (rajalta talolle) ja Solovan Oy (sisäpuoliset sähkötyöt). Sähkösopimus tehtiin Helsingin Energian kanssa.

Torpan vesiliittymä oli joutunut As.Oy Kallahden kylän haltuun. He luovuttivat sen tarpeettomana veloituksetta Vuosaari-Seuralle. Vesisopimus tehtiin Helsingin Veden kanssa.

Tapahtumia Sjökullassa:

  • Tarinatupa 14.5. 
  • Suvivirsi soikoon -tapahtuma järjestettiin 29.5. yhdessä Vuosaaren seurakunnan kanssa
  • Nukketeatterikurssi 5.-7.6 lähiseudun lapsille.
  • Laulutupa 11.6., jossa opeteltiin vanhoja, suomalaisia lasten lauluja. 
  • Naapurikaupunginosayhdistysten toimijat vierailivat 13.6. Sjökullan torpalla. 
  • Juhannusviikolla järjestettiin asukkaille Pikkujuhannus konsertteineen ja juhannusperinteineen. 
  • Talkoot toteutettiin Sjökullan pihassa lauantaisin heinäkuusta syyskuun loppuun. 
  • Vuosaaren kesäjuhlien päätöstapahtuma 18.8.

Sjökullan torpan kävijämäärä erilaisissa tapahtumissa 2013 oli lähes 800 henkeä.

4.2. Ympäristö- ja maankäyttöasiat 

Seuran ympäristö- ja maankäyttötoimikunnan vetäjänä toimi Matti Lipponen. Toimikunta piti omien kokoustensa lisäksi yhteiskokouksen Vuosaari-toimikunnan kaavoitustyöryhmän kanssa.

Vuosaari-Seura on antanut vuonna 2013 seuraavat viisi lausuntoa.

Yhdessä Vuosaaren asukastoimikunnan ja Vuosaari-Säätiön kanssa:

– Muistutus Vuosaaren Meri-Rastilan länsirannan osayleiskaavaehdotuksesta 8.2.2013

Yhdessä Vuosaari-Säätiön kanssa:

– Lausunto Keski-Vuosaareen valmisteilla olevista asemakaavahankkeista (Punakiventie 1-11, Lokkisaarenpuisto ja Vuosaarentie 10) 25.3.2013

– Lausunto Vuosaaren voimalaitosalueen asemakaavan muutoksen suunnittelun lähtökohdista 24.4.2013

– Lausunto Vartiosaaren maankäyttövaihtoehdoista 16.6.2013

Yhdessä Vuosaari-Säätiön ja Vuosaari-toimikunnan kanssa:

– Lausunto Keski-Vuosaareen valmisteilla olevista asemakaavaluonnoksista (Punakiventie 1-11, Lokkisaarenpuisto ja Vuosaarentie 10) 30.12.2013

4.3. Asukastoimikunta

Asukastoimikunta lakkautettiin toukokuussa ja tilalle tuli laajemmin vuosaarelaistoimijoista koostuva Vuosaari-toimikunta. Uusi toimikunta toimi ko. vuonna yhtenä kymmenestä Helsingin kaupungin demokratiapilottihankkeessa. 

4.4 Kulttuuri- ja kotiseututoiminta 

Helsinki-päivä:

Helsinki päivän ilmaisella kiertoajelulla 12.6. erityisinä tutustumiskohteina oli Sofian kulttuurikeskus ja Merimieskirkko.

Vuosaaren Kesäjuhlat:

Vuosaaren Kesäjuhlat vietettiin lauantaina 17.8. ja sunnuntaina 18.8. jo 12. kerran.

Lauantaina päivällä perhetapahtumassa Lohikäärmepuistossa esiintyivät Stina Myllyksen Punakiventien koulun ja Kruunuhaan musiikkikoulun bigbandien JBB ja KBB, Marionettiteatteri sekä lasten leikitykset Sakaroiden johdolla. Hembölen kotieläintarha oli lasten suosikki. Messutapahtumassa oli parikymmentä vuosaarelaista järjestöä ja yhdistystä esittelemässä toimintaansa. Osallistujia oli noin 1500. Iltatapahtumassa ravintola Mainingissa soitti Saseka House Band. Riina Dursun palkittiin Vuosaaren Vuokko-kunnianosoituksella.

Sunnuntain 18.8. kansanmusiikkimessu kokosi kirkon täyteen. Sakarat vastasivat musiikista. Iltapäivää vietettiin Sjökullan torpalla ja Kallvikinnniemen vaelluksella. Osallistujia oli n. 70.

Vuosaaren kulttuuripäivät: 

Nuorissa Itää -konsertissa 11.10. olivat mukana Oulunkylän pop & jazz-konservatorion työpajatoiminnan bändit eri itähelsinkiläisistä kouluista.

Muuta toimintaa:

Koko perheen klassista -konsertissa 12.10. Vuotalon galleriassa esiintyivät Näppärit ja Vuosaaren Musiikkikoulun pikkupianistit. 

Järjestöjen tori kauppakeskus Columbuksessa 12.10.

Vuotalon teatteriklubilla 12.10 Teatteri Ihme tarjosi viihdyttävän illan.

Maanantaina 14.10. Vuotalon ilmaisissa nukketeatterinäytöksissä vieraili 300 päiväkotilasta ohjaajineen katsomassa Ilpo Mikkolan Eläinsafaria.

Yhteistyössä Vuosaaren seurakunnan kanssa Vuosaaren kirkossa oli Kalevala-konsertti 3.3. Sakaroiden vieraina esiintyi Inehmo-ryhmä. 13.10. Syyskonsertissa Sakaroiden vieraana esiintyivät Fred Stoddard, Ljuba Nurminen ja Hki Klezmer Kapellye. Molemmissa oli lähes 200 kuulijaa

Yhteistyössä Merimieskirkon kanssa toteutettiin 8.12. suositut Kauneimmat joululaulut koko perheelle. Merimieskirkkoon mahdutettiin 110 henkeä.

Joulumyyjäisissä kauppakeskus Columbuksessa 7.12. oli 25 seuran jäsentä myymässä tuotteitaan. Vuo-Veikot ja Tiernapojat esiintyivät. Vuosaari-Seura osallistui myös kauppakeskuksen joulun avaukseen Sakaroiden esityksellä.

Sakarat laulupelimannit yhtyeineen kutsuttiin esiintymään joululaulujen merkeissä 9.12. Musiikkitalon konserttisaliin. Vuosaaresta oli runsaasti yleisöä 700 hengen joukossa.

Retket ja matkat:

Kulttuurikierros 8.10. tehtiin Leposaaren hautausmaalle ja Tammisalon kirkkoon, jossa erityisesti kirkonkellojen historia kiinnosti. 

Nuuksion Haltiaan tehdylle bussiretkelle 28.10. osallistui 50 henkeä. Oppaana Anja Hinkkanen.

Vuosaari-vaellus 18.8. Sjökullasta Kuningattaren niemeen kokosi ennätysyleisön 70 henkeä. Retki uusittiin 5.10. Oppaana oli Matti Lipponen.

Korsisaaren liikenne teki kaksi Vuosaari-kierrosta. Oppaana oli Anja Hinkkanen.

4.5 Tiedotusasiat  

Tiedotus- ja nettitoimikuntaa veti Matti Lipponen. Toimikunta hallinnoi Vuosaaren omaa nettisivustoa Vuosaari.fi. Seuran toiminnasta ja tapahtumista tiedotettiin Vuosaari-lehdessä ja Vuosaari.fi- sivuilla sekä jäsenille myös sähköpostitse. 

Vuoden aikana lähetettiin postitse kaksi jäsenkirjettä sekä useita sähköpostikirjettä. Jäsenkirjeiden postituksessa hallitus teki talkootyötä kulujen säästämiseksi. 

4.6 Viljelypalstatoiminta 

Vuosaari-Seura vuokraa viljelypalstoja Fallpakan ja Porslahden alueelta. Vastuuhenkilöinä toimivat Raili Sulanto ja Petri Lahtinen. Yhteensä ½ aarin ja 1 aarin palstoja on noin 500. Palstatoimikunnat kokoontuivat 2 kertaa vuoden aikana.

Vuoden alussa lähetettiin palstakirje maksuineen ja viljelyohjeineen. Alkukesästä järjestettiin kaksi palstakatselmusta. Toukokuussa palstojen vedensaantia viivästytti myöhäinen kevät, kaivot olivat jäässä.

Infotilaisuus palstalaisille pidettiin 17.4.2013 Albatrossin seurakuntasalissa. Tilaisuudessa oli puutarhaneuvoja Eija Keski-Korpela Oy Gardenia-Helsinki Ab:sta antamassa hyviä ohjeita palsta-alueiden viljelystä sekä kaupunginvaltuutettu Eija Loukoila kertomassa Fallpakan alueen kaavoituksen nykytilanteesta.

Siivoustalkoot palstoilla järjestettiin 4.5.2013. Palstalaisilta kyseltiin halukkuutta ostaa olkipaaleja ja kyselyn perusteella paaleja tilattiin n. 500 kpl. Paalit toimitettiin alueille talkoopäivänä.

Fallpakassa vietettiin jälleen suosituksi tullutta Elopläjäyspäivää 24.8. 

Vuoden 2012 aikana toimimaan saatu sähköpostitiedottaminen osoittautui hyväksi kanavaksi. Kummallakin palstalla tiedotteita saa noin 185 viljelijää. Meri-Vuosaaren työttömät ry vastasi palstojen vuokraustoiminnasta.

4.7. Vuosaaren yhteismarkkinointihanke  

Yhteismarkkinointihanke on aloitettu jo 2007 ja hankkeessa ovat mukana Helsingin kaupunki, Edupoli, Paulig Oy, Kauppakeskus Columbus, Lemminkäinen Oyj, Vuosaari-Seura ry ja Vuosaari-Säätiö rs.

Tavoitteena on saada yrityksiä ja oppilaitoksia muuttamaan Vuosaareen kasvattamaan seudun työpaikkaomavaraisuutta ja lisäämään Vuosaaren kiinnostavuutta entisestään. Seuran edustajana yhteismarkkinointiryhmässä toimi Timo Raittinen.

4.8. Muu toiminta 

Seura oli mukana HAAVI- hankkeessa. Haavi-hanke on Uudenmaan ELY–keskuksen rahoittama ESR-hanke, jonka pääasiallisena tavoitteena on alle 30-vuotiaiden työllisyyden edistäminen. Projektin hallinnoijana on Liikelaitos Edupoli ja sitä toteutetaan yhteistyössä Helsingin työ- ja elinkeinotoimiston kanssa. Vuosaari-Seuran edustaja hankkeessa oli Eero Hildén, joka toimi ohjausryhmän puheenjohtajana.

Vuosaari-Seura ry oli mukana Aurinkolahden kevätkirppiksellä 4.5. sekä Uutelan Joulupolulla 8.12.

Raija Salittu-Holopainen oli seuran edustaja Helsingin Energian tilaisuuksissa.

Hallituksen jäsenet osallistuivat HELKA:n seminaareihin

5. Lahjoitukset ja huomionosoitukset

Vuosaaren Vuokko -kunniakirja annettiin Riina Dursunille. 

 

Edellinen artikkeliNuorisoa mukaan Vuosaari-toimikuntaan
Seuraava artikkeliKevään merkkejä maisemassa