Toimintakertomus 2015

0
769

1 Yleistä

Vuosi 2015 oli Vuosaari-­Seuran 50. toimintavuosi. Seuran kevätkokous pidettiin 28.4. Sjökullan torpalla ja syyskokous 24.11. Vuotalon Pokkarissa. Kevätkokouksessa Matti Lipponen esitteli Meri-Rastilan kotikaupunkipolkua.

2 Seuran jäsenistö ja talous

Vuosaari-­Seuran jäsenmäärä oli vuoden 2015 lopussa 453. Näistä henkilöjäseniä oli 438 ja kannatusjäseniä 15. Jäsenrekisteriä hoidetaan FloMembers-järjestelmällä. Jäsenrekisteriä hoiti Leena Rautakorpi.

Henkilöjäsenmaksu oli 15 €, yritys-­ ja kannattajajäsenmaksu 50 €.

Vuosaari-Seura on Helsingin kaupunginosat ry Helkan, Suomen Kotiseutuliiton ja Itä-Helsingin Kulttuuriviikot ry:n jäsen.

3 Seuran hallitus ja muu hallinto

Hallitukseen kuuluivat: Anja Hinkkanen (puheenjohtaja), Matti Lipponen (varapuheenjohtaja), Maarit Vierunen (sihteeri), Eero Hildén, Petri Lahtinen, Stefan Loman, Matti Pöhö, Leena Rautakorpi ja Anna-Maija Virta. Hallitus kokoontui 11 kertaa. Lisäksi käytiin yhteydenpitoa sähköpostilla. Hallituksen jäsenet kuuluivat yhdistyksen eri toimikuntiin.

Seuran suunnitteluseminaari pidettiin 24.1.2015 Hotelli Rantapuistossa. Seminaarissa ideoitiin seuran tulevaa toimintaa ja tutustuttiin Visit Vuosaari -matkailuhankkeeseen.

Taloudenhoitajana toimi Maarit Vierunen. Seuran kirjanpidon hoiti Toimex Ky. Toiminnantarkastajina olivat Seppo Pitkänen, varalla Petri Parrunkoski, ja Eija Loukoila, varalla Ilkka Sulanto.

4 Seuran toiminta

4.1 Sjökulla

Torpalla järjestettiin vuonna 2015 yli 60 tilaisuutta. Ulkopuoliset vuokrasivat sen noin 20 tilaisuuteen ja seura järjesti siellä Avoimet ovet tai muun tilaisuuden noin kymmenenä päivänä. Vuosaaren kirjoittajat kokoontuivat torpalla seitsemän kertaa, nukketeatterikurssille se oli varattu neljä päivää. Toimikunta piti seitsemät talkoot. Niissä maalattiin takan seinämät ja ikkunanpuitteita, siivottiin maakellaria ja ympäristöä sekä tehtiin puutarhatöitä.

Toimikuntaa on vetänyt Anna-Maija Virta ja vuokraukset on hoitanut Petri Lahtinen. Torpan sähkösopimus on tehty Helsingin Energian kanssa, vesisopimus Helsingin Veden kanssa ja vakuutukset on otettu Pohjola Vakuutuksesta. Sjökullaan on tehty palotarkastus ja hormit on tarkastettu.

4.2 Ympäristö­‐ ja maankäyttöasiat

Vuosaari-Seuran ympäristö- ja maankäyttötoimikuntaa veti Matti Lipponen ja toimikunta työskenteli yhteistyössä Vuosaari-toimikunnan kaavoitustyöryhmän kanssa. Seura on ollut myös mukana Helkan yleiskaavatyöryhmässä sekä Kansallinen kaupunkipuisto Helsinkiin! -hankkeessa.

Vuosaari-Seura antoi vuoden 2015 aikana seuraavat lausunnot ja kannanotot yhdessä Vuosaari-toimikunnan ja Vuosaari-Säätiön kanssa:

– Lausunto Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaavan luonnoksesta 19.1.2015

– Lausunto Helsingin uuden yleiskaavan luonnoksesta 26.2.2015

– Lausunto Meri-Rastilan täydennysrakentamishankkeesta 3.5.2015

– Postia ei saa lakkauttaa 40 000 asukkaan Vuosaaresta 15.6.2015

– Lausunto Helsingin luonnonsuojeluohjelman 2015–2024 ja metsäverkostoselvityksen ehdotuksesta 19.8.2015

– Lausunto Lohiniemenrannan asemakaavan muutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta 22.9.2015

Mielipide Meri-Rastilan kaupunkiuudistus -hankkeesta 29.10.2015

Seuraava kannanotto annettiin vain Vuosaari-Seuran nimissä:

– Mielipide yleiskaavaehdotuksesta koskien Uutelaa ja Rastilaa 26.10.2015

4.3 Kulttuuri- ja kotiseututoiminta

Yhteistyössä Vuosaaren seurakunnan kanssa Sakaroilla oli Vantaan pelimannien kanssa konsertti Vuosaaren kirkossa 15.3. yhteisvastuukeräyksen hyväksi.

Yhteistyössä Merimieskirkon kanssa Sakaroilla oli kevätkonsertti Merimieskirkossa 14.5. Lastensairaala 2017 -hankkeen hyväksi.

Sjökullan torpan Pop up –ravintolassa 16.5. kävi noin 70 ruokailijaa. Kokkeina olivat Pirjo Hakulinen, Petri Lahtinen ja Matti Pöhö, mukana oli myös Itä-Helsingin Taideseura.

Kummiluokka Kallahden koululta vieraili Sjökullassa 17.4. ja siivosi torpan ympäristöä.

Yhteistyössä Helsingin kulttuurikeskuksen (Kulke) kanssa järjestettiin 26.5. Esikaupunkimessut Vuotalossa.

Yhteistyössä Kulken ja Vuosaaren seurakunnan kanssa lähetystyön hyväksi 27.5. järjestetty Suvilinnun laulut Vuotalon edessä keräsi yli sata laulajaa.  

Helsinki-päivänä 12.6. Sjökullan torpalla oli aamukahvilla 130 henkeä ja ilmaisella kiertoajelulla 50 henkeä tutustui Sofian kulttuurikeskukseen ja Merimieskirkkoon Anja Hinkkasen opastamana.

Vuosaaren Kesäjuhlat toteutettiin 15.8. Lohikäärmepuistossa. Ohjelmassa oli Satu Sopanen ja Tuttiorkesteri, Vuosaari Big Band Stina Myllyksen johdolla, Fressin puistojumppa sekä suosittu Hembölen kotieläintarha. Messutapahtumassa oli 12 vuosaarelaista yhteisöä esittelemässä toimintaansa. Lisäksi nykytaideorganisaatio Checkpoint Helsinki toteutti neljä kävelyretkeä ”Tässä ovat kotikulmiesi ihmiset”, jotka lapset olivat suunnitelleet. Iltajuhlassa Ravintola Mainingissa soitti the Old Farts. Matti Tikkanen palkittiin Vuosaaren Veikko -kunniakirjalla.

Sunnuntaina 16.8. kansanmusiikkimessu kokosi kirkon täyteen. Sakarat vastasivat musiikista. Iltapäivää vietettiin Sjökullan torpalla sekä Matti Lipposen vetämällä Meri-Rastilan kaupunkipolkukierroksella. Osallistujia oli noin 60.

Euroopan Kulttuuriympäristöpäivien teollisuuden ja tekniikan perintö –teemaan liittyen Anja Hinkkanen esitteli Vuosaaren teollisuuslaitoksia Sjökullassa 12.9.

Yhteistyössä Merimieskirkon kanssa Sakaroilla oli runo- ja musiikkimatinea Punaiset lumpeet 18.10. pakolaisavun hyväksi.

Järjestöjen torilla Columbuksessa 17.10, missä oli mukana useita tahoja esittelemässä toimintaansa, Vuosaari-Seuralla oli oma piste.

Yhteistyössä Puotila-Seuran ja Itä-Helsingin Kulttuuriviikkojen kanssa järjestettiin 17.10. Vartiokylänlahti-vaellus. Noin 60 asukasta osallistui Matti Lipposen ja Saeeda Marjalan vetämään kierrokseen.

Vuosaaren kulttuuripäivien Nuorissa Itää -konsertissa 23.10. Vuotalossa esiintyivät Jussi Saksan johtama Pop & Jazz -konservatorion Dream On Big Band, Stina Myllyksen ohjaama Vuosaari Junior Big Band sekä Vuosaaren ala-asteen kuoro. Koko perheen klassista -pianokonsertissa 24.10. esiintyi Vuosaaren Musiikkikoulu ja Vuotalon teatteriklubi-illassa Metropolia AMK:n ilmaisutaidon ohjaajakoulutuksen ryhmä yhteistyössä Itä-Helsingin Kulttuuriviikot ry:n kanssa.

Yhteistyössä Merimieskirkon kanssa laulettiin 5.12. suositut Kauneimmat joululaulut koko perheelle. Kolehti kerättiin lähetystyölle.

Itsenäisyyspäivänä 6.12. laskettiin seppele talvisodan lentäjien muistokivelle Ullaksen puistossa.

Joulumyyjäisissä kauppakeskus Columbuksessa 12.12. oli 27 myyntipöytää. Senja Stenberg myi käsitöitä Lastensairaala 2017 –projektin hyväksi.

Vuosaari-Seura oli mukana Joulupolulla 13.12. Uutelassa omalla toimintapisteellään teemana Unelmieni Vuosaari. Hallituksen jäsenet ovat jakaneet tietoa ja myyneet tuotteita Vuosaari-Seuran tilaisuuksissa.

Korsisaaren liikenne teki neljä Vuosaari-kierrosta Anja Hinkkasen opastamana. Helsingin kaupunginkirjaston väki vietti Vuosaaressa tyhy-päivää 21.5. oppaina Matti Lipponen ja Anna-Maija Virta. Visit Helsinki oli Vuosaaren vanhoja huviloita –kävelyllä Matti Lipposen johdolla 30.10. Opastuotot Vuosaari-Seuralle.

Seura järjesti yli 40 jäsenelle tutustumiskäynnin Finnlinesin ro-ro- alukselle Vuosaaren satamassa 5.3.

Yhteistyössä Sydänyhdistyksen kanssa järjestettyyn Mustavuori-retkeen 3.5. osallistui yli 50 henkeä. Eero Hildén toimi oppaana.

Retkellä 9.6. tulivuorten ja jääkausien jäljille Mustavuoreen oli noin 70 osallistujaa. Matti Tikkanen ja Pasi Heikkilä vetivät retken.

Yhteistyössä Sydänyhdistyksen kanssa 28.6. järjestettyyn retkeen Vuosaaren huipulle osallistui noin 40 henkeä. Oppaana oli Eero Hildén.

Seuran matkalle Finnlines-laivalla Hampuriin ja Lyypekkiin 19.–23.9. osallistui 15 henkeä, oppaana Anja Hinkkanen.

4.4 Kotikaupunkipolut

Meri-Rastilan kotikaupunkipolku julkistettiin. Seuran polkutyöryhmä oli koonnut uuden polun teksti-­ ja kuvamateriaalin, jonka Pauli Saloranta siirsi seuran nettisivujen Joomla­‐alustalle, jolle siirrettiin myös muut kaupunkipolut vanhalta Vuonet­‐palvelimelta. Uudenmaan rahaston seuralle myöntämä apuraha käytettiin Salorannan palkkioon.

4.5 Tiedotusasiat

Tiedotus-­ ja nettitoimikuntaa veti Matti Lipponen. Toimikunta hallinnoi Vuosaaren omaa nettisivustoa Vuosaari.fi.

Seuran toiminnasta ja tapahtumista tiedotettiin Vuosaari-lehdessä ja Vuosaari.fi -sivuilla sekä jäsenistölle myös sähköpostitse. Runsas puolet jäsenistöstä on nyt ilmoittanut seuralle sähköpostiosoitteensa. Vuoden aikana lähetettiin useita sähköpostitiedotteita ja kaksi kokouskutsua. Kokouskutsujen postituksessa hallitus teki talkootyötä kulujen säästämiseksi.

4.6 Viljelypalstatoiminta

Vuosaari-Seura vuokraa viljelypalstoja Fallpakan ja Porslahden alueelta. Vastuuhenkilöinä toimivat Raili Sulanto ja Kari Loman. Yhteensä 1⁄2 aarin ja 1 aarin palstoja on noin 500. Palstatoimikunnat kokoontuivat 4 kertaa vuoden aikana. Vuoden alussa lähetettiin palstakirje maksuineen ja viljelyohjeineen. Alkukesästä järjestettiin talkoot 25.4. ja kaksi palstakatselmusta. Kummallakin palstalla tiedotteita saa noin 185 viljelijää sähköpostilla. Meri-­Vuosaaren työttömät ry vastasi palstojen vuokraustoiminnasta.

5 Vuosaaren yhteismarkkinointihanke

Yhteismarkkinointihanke on aloitettu jo 2007 ja hankkeessa ovat mukana mm. Helsingin kaupunki, Paulig Oy, Lemminkäinen Oyj, Helsingin Yrittäjät ry, Vuosaari-­Seura ry ja Vuosaari-Säätiö. Tavoitteena on saada yrityksiä ja oppilaitoksia muuttamaan Vuosaareen, kasvattamaan seudun työpaikkaomavaraisuutta ja lisäämään Vuosaaren kiinnostavuutta entisestään. Seuran edustajana yhteismarkkinointiryhmässä toimi Timo Raittinen. Yhteismarkkinointihankkeella ei ollut toimintaa vuonna 2015.

5.1 Muu toiminta

Seura on ollut mukana Vuosaari­‐toimikunnassa, joka jatkoi vuoden 2013 Lähidemokratiaa Vuosaareen ­‐demokratiapilottihanketta. Vuosaari-Seuran edustajana toimikunnassa oli Matti Lipponen.

5.2 Lahjoitukset ja huomionosoitukset

Seura kävi onnittelemassa 50-vuotiaita Vuosaari-Säätiötä, Vuosaaren Urheilukalastajia ja Vuosaari-lehteä.

5.3 Muuta

Hallituksen jäsenet osallistuivat Helka:n työryhmiin, seminaareihin, yhteistyöneuvotteluihin ja virallisiin kokouksiin. Matti Pöhö edusti seuraa Helkan kevätkokouksessa ja Matti Lipponen syyskokouksessa. Helkan hallitus vieraili Sjökullan torpalla 9.6.

Seura järjesti siivoustalkoot Ison Kallahden puistossa ja Pohjois-Vuosaaren alueella.

Seuran edustajat ovat osallistuneet Helsingin kulttuurikeskuksen neuvotteluihin, Visit Vuosaaren infotilaisuuteen sekä pitäneet yhdessä Aurinkolahti-Seuran kanssa 7.12. neuvottelun vuoden 2016 kulttuuritapahtumista.

Edellinen artikkeliUuden koira-aitauksen rakentaminen käynnistyy Uutelassa
Seuraava artikkeliVuorannan vastaanottokeskuksen toiminta päättyy