Tuaregit saapuvat Helsinkiin

0
564

Afous-Afous ry ja Perennia ry järjestävät Kulttuurikeskus Caisassa Tuareg-kulttuuria esitteleviä tapahtumia, joiden tekijät saapuvat Malista, Nigeristä ja Ranskasta. Kolmeviikkoisen ”Kel Tamasheq”-tapahtumasarjan avaa ”Aber n Toumast /Identiteetin jäljet”-näyttely. Näyttely on avoinna yleisölle Caisan yläaulassa 6.5.-28.5.2009. Näyttelyn päätähtiä ovat Almoustapha Tambon akryyli- ja akvarellityöt ja Elhadji Koumaman perinteiset Tuareg-hopeakorut.

Molemmmat taiteilijat ovat Agadezin alueelta pohjois-Nigeristä ja saapuvat Suomeen näyttelyn ajaksi. Näyttelyssä on esillä myös miniatyyriteltta Malista, perinteistä esineistöä ja valokuvia Elhadji Koumaman korupajalta Nigeristä. Näyttelyssä on mahdollisuus tutustua Elhadji Koumaman avulla korujen valmistukseen ja perinteeseen.

Viikkojen ohjelmassa on 12.5. ja 20.5. luentoja ja 20.5. Tuareg-ilta, jossa voi nauttia akustisesta musiikista, tarinoista, Tuareg-teestä ja perinteisistä puvuista. Caisassa nähdään neljä elokuvaa kolmena toukokuun peräkkäisenä  maanantaina alkaen 11.5. Jérémie Reichenbach, joka on ohjannut elokuvista kaksi, saapuu Caisaan 18.5. Ranskasta ja yleisö voi elokuvien jälkeen esittää ohjaajalle kysymyksiä.

13.5. Caisassa konsertoi Terakaft-yhtye Malista. Terakaft on tamasheqin kielinen sana karavaanille ja musiikki on samaa linjaa maailmalla tunnetumman Tinariwenin kanssa, mutta hieman ”juurevampaa”. Terakaft on myös yksi Maailma kylässä- festivaalin pääesiintyjistä, mutta jos haluaa todella nauttia Terakaftin sielusta kannattaa tulla Caisan intiimimpään ja myös pidempään konserttiin.

Sana ”tuareg” on alunperin arabiankielinen sana joka on otettu kättöön kaikkiin muihinkin kieliin kuvaamaan berberikansaa, joka asuttaa eteläisintä Saharaa. Tuaregit käyttävät itse itsestään nimitystä ”Kel Tamasheq”, joka tarkoittaa tamasheqia puhuvia ihmisiä. Suurin osa tapahtumista on yleisölle ilmaisia. Tapahtumia on tuettu ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroin.

 Tiedustelut: Hanna Yikona / Afous-Afous ry, p. 045 1138 127, afousafous@gmail.com  tai perennia.ry@pp.inet.fi

Lisätietoja ja ohjelma-aikataulut:http://www.caisa.fi

 http://www.myspace.com/afousafousry

 Kts. myös http://www.myspace.com/terakaft

 

Edellinen artikkeliSydänviikon kaupunkipolkukävely
Seuraava artikkeliVirsimetrolla Senaatintorille