Tulevaisuuden Vuosaari rakentuu arkkitehtiopiskelijoiden visioista

0
994

Ranka

Syksyllä 2017 arkkitehtituuriopiskelijakilpailussa etsittiin uudenlaisia ehdotuksia tulevaisuuden Vuosaaren keskustaksi. Kilpailuehdotuksia hyödynnetään Vuosaaren alueen suunnittelutyössä. Kilpailun parhaimmisto palkittiin 26.2. Vuotalossa.

”Kilpailutöiden korkea taso yllätti meidät”, kertoo kilpailun järjestäjä arkkitehti Petri Leppälä. ”Töissä oli selvästi paneuduttu huolellisesti ja innostuneesti Vuosaaren alueeseen. Kaupunkitilan toiminnallisuutta oli kuvailtu laajasti ja kiinnostavasti.”

Määräaikaan mennessä saapui 38 ehdotusta tulevaisuuden Vuosaareksi. Kaikki ehdolla olevat työt ovat olleet suuren mielenkiinnon kohteena Vuotalossa, jossa ne ovat olleet esillä kaupunginosan asukkaille.

Kilpailun taustalla on kaupunkisuunnittelulautakunnan vuonna 2016 tekemä päätös kilpailun järjestämisestä osana Vuosaaren keskustan suunnitteluperiaatteiden hyväksymistä. Kilpailusääntöjen mukaan työryhmien tuli koostua vähintään kolmesta opiskelijasta, jotka opiskelevat Suomessa arkkitehtuuria opettavassa korkeakoulussa. Arkkitehtiliitto Safan mukaan vastaavat kilpailut ovat olleet harvinaisia.

Tuomaristo perehtyi laajasti töiden suunnitelmiin ja malleihin, minkä lisäksi palkittavien töiden osalta tehtiin tarkempi arvio töiden toteuttamiskelpoisuudesta. Monivaiheisen arvioinnin jälkeen tuomaristo valitsi voittajaksi Ranka-nimisen työn. Työ oli tuomariston mukaan kokonaisuudessaan tasapainoinen ja toteuttamiskelpoinen.

”Ranka valloitti tuomariston luontevuudellaan ja raikkailla ideoillaan”, Leppälä kertoo. ”Julkisen tilan suhde rakentamiseen on hyvä. Korttelit ovat työssä hengittäviä ja aukio on yksi kisan parhaita. Työssä on myös otettu ansiokkaasti huomioon muu kaupunkiympäristö sekä liikkumisen ekologiset muodot.”

Ranka ja muut finalistit vastaanottivat palkinnot Vuotalossa 26.2. Tämän jälkeen tulevaisuuden Vuosaarta voi ihailla maanantaihin 19.3 saakka palkintotöiden näyttelyssä.

Lisäksi 13.3. järjestetiin Vuotalossa kaikille avoin Tuliaiset-työpaja. Työpajassa keskusteltiin, miten kilpailuehdotuksista yhdistettäisiin vuosaarelaisten ehdotus kaupunkisuunnittelun jatkotyöskentelyä varten.

Vuotalon näyttely

Kilpailuehdotukset

Palkintojenjakotilaisuuden videotallenne

Edellinen artikkeliIrina Vuotalolla
Seuraava artikkeliLasten kesäleiri Meriharjun luontotalossa 4.-8.6.