Tulivuori oli Vuosaari-tietovisan yllättäjä

0
1021

Vuosaari-Seura järjesti Joulupolulla tietovisan, jossa testattiin kotiseututietämystä. Tässä vastaukset muutamaan visaisimpaan kysymykseen.

Joulupolku-tapahtuman osalta oikea vastaus oli, että se järjestettiin nyt jo 7. kertaa. Ja Vuosaari-Seuran vetonaulahan tapahtumassa oli Lumikuningatar, eikä esimerkiksi c-vaihtoehdon mukainen Humppa-Heikki. Uutelan pinta-alan oikea vastaus oli peräti 100 hehtaaria.

Samoin kysyttiin, kuinka ”Kuningatar” liittyy Vuosaareen. Sehän viittaa tietysti Kallvikinniemen kärkeen, jossa sijaitsee kaunis huvila nimeltä Villa Kuhlefelt. Vuosaari-Seura on muuten tehnyt Helsingin kaupungille ehdotuksen, että osallistavan budjetoinnin rahoitusta käytettäisiin Kuningattaren huvilan kunnostamiseksi avoimeksi luontotaloksi.

Eniten päänvaivaa aiheutti geologiaa koskenut kysymys: mm. Uutelassa ja Mustavuoressa näkyvä juovallinen kalliopinta (tyynylaava) on kuin onkin peräisin muinaisesta tulivuoresta! Vuosaari on muuten harvoja paikkoja koko Suomessa, jossa on sijainnut oikea tulivuori. Aikaa siitä tosin on rapiat 1900 miljoonaa vuotta eli monikaan meistä ei ole ollut tuota luonnonihmettä omin silmin näkemässä. *)

Valtakunnallinen Vuoden Kaupunginosa -palkinto myönnettiin Vuosaarelle 11.8.2017. Puistopolun peruskoulun oppilaat on puolestaan palkittu Vuosaari-laulun johdosta, eikä Helsinki-jenkasta. Vuosaari-Seuran oikea ikä on 52 vuotta. Kiitos kaikille vastaajille!

 

*) Lisätietoja Vuosaaren geologiasta:

Varsinaisessa tyynylaavassa näkyy pussimaisia tai tyynymäisä rakenteita, jotka ovat syntyneet laavan purkautuessa veteen. Niitä on nähtävissä varsinkin Mustavuoressa. Monin paikoin tuo tumma laavakivi on muuntunut vuorijonopoimutusten yhteydessä juovaiseksi. Vuosaaren muinaisesta tulivuoresta on tosiaan aikaa noin 1900 miljoonaa vuotta, jolloin ihmistä ei ollut ja eliömaailmakin oli hyvin alkeellista. 

Edellinen artikkeliColumbuksen joulumyyjäiset la 15.12.
Seuraava artikkeliLoppiaiskahvit Sjökullassa 6.1. klo 13 -16