Tunnetko Vuosaari-vaakunan?

0
979

Ajatus Vuosaari-vaakunasta syntyi 1990-luvun alussa, joten vaakuna alkaa olla jo aikuisiässä. Vaakunaselitys, jonka mukaan vaakunan voi piirtää vaikka ulkomuistista, sanoo seuraavaa:

vaakuna

”Vuosaari-vaakunassa on sinisellä kilvellä ankkurikoura, jonka varsi kasvaa kahdeksi keltavuokon lehdeksi, välissä on keltavuokon kukka. Kuvio on kultaa ja emi ja heteet ovat punaiset.”

Vaakunan suunnittelusta järjestetyn kansallisen suunnittelukilpailun voitti taiteilija Pekka Martin Vuosaaresta, hän on suunnitellut useita muitakin vaakunoita ja liikemerkkejä. Vuosaaren vaakuna on ensimmäinen heraldisesti hyväksytty kaupunginosavaakuna maassamme.

Kilpailulautakuntaan kuului useita maamme eturivin taiteilijoita Antero Kareen johdolla, mm. vuosaarelainen graafikko Lisbet Lund sekä kilpailun järjestäneiden Lions Club Vuosaaren, Vuosaaren seurakunnan, Vuosaari-Säätiön ja Vuosaari-Seuran edustajia. Ehdotuksia tuli kuutisenkymmentä noin viideltäkymmeneltä osanottajalta. Järjestäjät edustivat aika kattavasti vuosaarelaisia, mikä oli tarkoituskin, sillä haluttiin luoda kaikkien meidän yhteinen vaakuna.

Vaakunaselitys viittaa mereen, Vuosaaren historiaan viikinkien ankkuripaikkana heidän matkoillaan Miklagaardiin (nykyisin Istanbul) ja Vuosaaren symbolikukkaan keltavuokkoon. Vaakunaa on pidetty yleisesti varsin onnistuneena.

Vaakunan käyttöoikeudet omistaa Lions Club Helsinki-Vuosaari. Myös Vuosaari-Seura, Vuosaaren seurakunta ja Vuosaari-Säätiö saavat käyttää vaakunaa vapaasti. Uusia lupia myöntää Lions Club.

Edellinen artikkeliKomediaa Vuotalossa: Parisuhteen hoito-opas
Seuraava artikkeliMilana Misic ja Riku Niemi Cool Mambo Vuotalossa