Uutiset Tapahtumat

Kansallinen kaupunkipuisto Helsinkiin – NYT! -tapahtuma Oodissa

KKPH

Keskustelutilaisuus Helsingin luonto- ja kulttuuriympäristöistä sekä Helsingin kansallisen kaupunkipuiston suunnittelutilanteesta Keskustakirjasto Oodin (Töölönlahdenkatu 4) Maijansalissa perjantaina 8.3. klo 19–21.

Tilaisuuden alustajina ja keskustelussa ovat mukana muun muassa ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen, professori Maunu Häyrynen, ympäristöjohtaja Esa Nikunen, Ympäristötiedon foorumin toiminnanjohtaja Outi Silfverberg, Viher-Arkki Oy:n Hanna Tajakka, tietokirjailija Jarmo Nieminen ja Suomen Ladun toiminnanjohtaja Eki Karlsson. Paneelikeskustelussa on lisäksi mukana Helsingin poliittisia päättäjiä. Tilaisuuden ohjelma on luettavissa osoitteessa https://kaupunkipuisto.fi.

Tapahtuman järjestää Kansallinen kaupunkipuisto Helsinkiin! -liike yhdessä Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin ja Keskustakirjasto Oodin kanssa. Kansallinen kaupunkipuisto Helsinkiin! -liikkeen päämääränä on saada Helsinkiin laaja idästä länteen ja etelästä pohjoiseen ulottuva uuden ajan urbaani kansallinen kaupunkipuisto.

Uutta Itä-Helsinkiä! -tapahtuma Stoassa

Uutta Itä Helsinkiä

Miten Laajasalon ratikka ja Raide-Jokeri muuttavat tulevaisuudessa Itä-Helsinkiä? Mitä täydennysrakentamista eri alueille on ajateltu? Mistä löytyvät idän kaupunkipyöräasemat ensi kesänä? Mitä on suunnitteilla Vartiokylänlahden rannoille Vuosaaressa ja Puotilassa?

Itäisen Helsingin suunnitteluhankkeisiin voi tutustua kaupungin järjestämässä Uutta Itä-Helsinkiä! -tapahtumassa kulttuurikeskus Stoassa perjantaina 15.3. klo 15–19. Tilaisuudessa on mahdollista keskustella ajankohtaisista hankkeista kaavoittajien ja muiden asiantuntijoiden kanssa. Useista suunnitelmista kerrotaan myös lyhyillä esityksillä.

Vuosaaren sote-palveluilla avoimien ovien päivä

Vuosaaren perhekeskuksessa ja terveys- ja hyvinvointikeskuksessa on perjantaina 1.2. avointen ovien päivä klo 12.30–15. Vuosaarelaiset voivat päivän aikana tutustua keskukseen osoitteessa Kahvikuja 3. Tapahtuman avaa apulaispormestari Sanna Vesikansa. Tilojen lisäksi paikalla voi tutustua vuosaarelaisen harrastajakuvaaja Mika Laitisen valokuvasarjaan, joka kuvaa Vuosaarta ja sen luontoa. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu.

Yhteystiedot

Vuosaari-Seuran hallitus 2019

Puheenjohtaja
Nina Ruuttu
nina.ruuttu[at]luukku.com
040 506 9922

Varapuheenjohtaja
Anna-Maija Virta
virta.annamaija[at]gmail.com
040 546 1909

Talous ja jäsenasiat
Arja Sääksmäki
arja.saaksmaki[at]gmail.com
050 344 3046

Sihteeri
Sari Kumin
sari.kumin[at]hotmail.fi
puh. 040 197 1411

Kari Loman
kari[at]surfnet.fi
050 1661

Nimco Noor
noornimco[at]gmail.com
puh. 046 590 0690

Matti Pöhö
irmeli.poho[at]kolumbus.fi
045 840 9080

Christina Rappe
christina.rappe[at]pp.inet.fi
puh. 050 536 5533

Timo Virolainen
timppa99timppa[at]gmail.com
0400 506 167 

 

Seuran toimikuntien ja työryhmien vastuuhenkilöt 

Palstaviljelytoimikunta
Kari Loman

Sjökulla-toimikunta
Anna-Maija Virta

Taloushallintotoimikunta
Arja Sääksmäki

Ympäristö- ja maankäyttötyöryhmä
Matti Lipponen
matti.lipponen[at]welho.com
040 824 8704

Retket
Matti Pöhö

Vuosaaren kirjoittajat
Kaiho Nieminen
kaiho.nieminen[at]hotmail.com
040 570 7165

 

 

 

Asukastilaisuuksia Vuosaaren aluesuunnitelmasta

Aluesuunnitelma

Helsingin kaupunkiympäristön toimiala on aloittanut aluesuunnitelman laadinnan Aurinkolahden, Keski-Vuosaaren, Kallahden, Meri-Rastilan ja Rastilan alueelle.

Nyt kaupunki järjestää suunnittelusta kaksi työpajamaista asukastilaisuutta, joissa keskustellaan kesällä toteutetusta asukaskyselystä ja alueen nykytilan kartoituksesta esiin nousseista katujen, puistojen ja luontoalueiden kehittämistarpeista ja -toiveista.

Tiistaina 27.11. klo 17.30–19.30 Merilahden koululla (Kallvikinniementie 1) aiheena ovat Vuosaaren aluesuunnitelma sekä uuden Ramsinranta IV asemakaavan osallistumis- ja arviointisuuunnitelma.

Keskiviikkona 12.12. klo 17.30–19.30 Vuosaaren lukiolla (Vuosaarentie 7) aiheena ovat Vuosaaren aluesuunnitelma sekä tietoa puistokummitoiminnasta.

Aluesuunnitelmassa selvitetään katu- ja viheralueiden palveluiden, rakenteiden ja varusteiden nykytila, kirjataan niiden parantamistarpeet sekä laaditaan kohteiden kiireellisyysjärjestys. Asukkaiden ja asiantuntijoiden yhteisen keskustelun ja mielipiteiden pohjalta esiin nousseita kohteita suunnitellaan myöhemmin tarkemmin ja toteutetaan kaupungin taloudellisen tilanteen rajoissa kymmenen seuraavan vuoden aikana.

Aluesuunnitelmien yhteydessä määritellään myös suunnittelualueen luonnonhoidolle ja luonnon monimuotoisuuden huomioimiselle tavoitteet. Kuviokohtainen luonnon- ja maisemahoidonsuunnitelma tehdään aluesuunnitelman hyväksymisen jälkeen.

Suunnitelman laadinta aloitettiin asukaskyselyllä. Kysely oli avoinna 7.6.–7.7.2018 Maptionnaire -karttapalvelussa. Asukaskyselyn tuloksiin voi tutustua Vuosaaren aluesuunnitelman oman nettisivun alaosan linkeistä: Vuosaaren aluesuunnitelma.

Aluesuunnitelman luonnosvaiheessa voi vielä tutustua luonnokseen, tavata suunnittelijoita ja antaa palautetta. Kaupunki tiedottaa tästä vielä erikseen keväällä 2019. Luonnos esitellään sitten kaupunkiympäristöautakunnalle ja valmis suunnitelma julkaistaan kesällä 2019.

ÄÄNI-ilta III – Tulevaisuus

ÄÄNI III

Tulevaisuus lähestyy meitä vääjäämättä, vaikka emme saakaan sitä koskaan kiinni. Tulevaisuuden uhkakuvien aikana KOM-teatteri haluaa luoda toivoa ja näyttää paloja ajan kiertokulusta ja jaettujen hetkien kauneudesta; siitä mikä on universaalia ja jaettavissa. ÄÄNI-ilta III Vuotalon Vuosalissa (Mosaiikkitori 2) perjantaina 2.11. klo 19.

Vuosaaren eläkkeensaajat ja 9-11-vuotiaiden Tähtipölyä-teatteriryhmä ovat syksyn aikana pohtineet ylisukupolvisuutta ja tulevaisuutta, ja luoneet niistä pienen yhteisen vuoropuheluleikin tapaamatta kertaankaan toisiaan kasvokkain.

KOM-teatterin yleisötyö luottaa suuren spektaakkelin sijaan tällä kertaa intiimiin kohtaamiseen, sattumaan ja elämän kantokykyyn, niin yleisön kuin työryhmänkin kanssa. Lava on paikka, jossa kaikki esityksessä mukana olevat kohtaavat toisensa ensimmäistä kertaa esittäen jotain sellaista mitä ei voi harjoitella. Esitykseen mahtuu noin 30–40 katsojaa ja sinne on vapaa pääsy. Kesto noin 90 min. ÄÄNI-ilta III päättää KOM-teatterin kolmivuotisen hankkeen ÄÄNI – Viestejä Vuosaaresta.

"Vaikka kalan laulu oli jo vaimea, kuulivat oliot vielä muutamia säveliä. Ne hyräilivät kalalle laulua, minkä kiinni saivat, ja ne huomasivat kertovansa unista. Uunituoreista unista."

Luento Östersundomin kappelista

Kappeli

Nykyisen Helsingin vanhin kirkko on valmistunut vuonna 1754 Östersundomin Kappelinlahden äärelle. Paikalla oli kuitenkin rukoushuone jo 1600-luvun lopulla. Östersundomin kappeli toimi vuosisatojen ajan Helsingin pitäjän itäisten ja Sipoon pitäjän läntisten rannikkokylien yhteisenä pyhäkkönä.

FM Matti Lipponen luennoi kappelista Vuotalon Vuosalissa tiistaina 30.10. klo 14. Luennolla kerrotaan entisaikojen vuosaarelaisten, mellunkyläläisten ja vartiokyläläisten oman pienen kappelin tarina sekä tutkitaan sen interiööriä ja lähiympäristöä. Vapaa pääsy. Järjestäjä: Helsingin työväenopisto. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Kari Hakli.

Valokuvatyöpaja: Vuosaari eilen ja tänään

Vuosaari toisin sanoen

Valokuvataiteen museon Vuosaari – toisin sanoen -hanke järjestää vuosaarelaisille maksuttoman valokuvatyöpajan kahtena sunnuntaina 21.10. ja 4.11. klo 13–16 Vuosaaren Lähiöasemalla (Mustalahdentie 10).

Vuosaaren historia ja nykypäivä rinnastetaan ennen ja jälkeen -valokuvapareiksi työpajojen aikana. Asukkaat saavat mahdollisuuden tuoda esille omia vanhoja valokuvia Vuosaaresta ja kuvata niiden kohteet uudelleen tämän päivän versiona. Vanhan valokuvan voi tuoda työpajaan fyysisenä valokuvana tai digitaalisessa muodossa.

Työpajan ohjaa valokuvaaja Liisa Söderlund. Työpajoissa syntyneet Vuosaari eilen ja tänään -kuvaparit on mahdollista jakaa isommalle yleisölle ohjaajan koostamassa ja valosuunnittelija Marko Kettusen toteuttamassa valokuvateoksessa Vuosaaren Valojuhlassa lauantaina 17.11.

Osallistujamäärä on rajallinen. Varaa oma paikkasi lähettämällä nimesi ja puhelinnumerosi sähköpostilla osoitteeseen ulla.viskari-perttu[a]fmp.fi.

Jos työpajojen ajankohta ei sovi mutta haluat osallistua kuvainstallaatioon, voit lähettää vanhan ja uuden kuvasi liitteenä sähköpostilla Ulla Viskarille. Kuvakoko yhteensä max 2 Mt.

Valokuvataiteen museon Vuosaari – toisin sanoen -hanke on Suomen valokuvataiteen museon osallistavaa toimintaa Vuosaaressa, joka toteutetaan Helsingin kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan Helsingin mallin hankkeena. Hankkeen tarkoituksena on tasapainottaa ja monipuolistaa kaupunginosien taide- ja kulttuuritarjontaa. Taidelaitokset toimivat seiniensä ulkopuolella eri kaupunginosissa yhteistyössä alueen asukkaiden ja yhteisöjen kanssa. Lopulliset työskentelymuodot muokkautuvat aina alueen asukkaiden tarpeiden sekä toiveiden mukaan.

Mahdolliset lisätiedustelut puhelimitse 19.–20.10. klo 9–15 p. 050 588 3082.