Uutiset Varjosaari-näyttely Herttoniemen kirjastossa

Varjosaari-näyttely Herttoniemen kirjastossa

Varjosaari-näyttely koostuu vastikään julkaistun kirjan Varjosaari – piilossa keskellä Helsinkiä (Reuna kustannus, 2019) kuvituspiirroksista sekä kirjasta poimituista tekstikatkelmista.

Varjosaari (entiseltä nimeltään Pikku Pässi) sijaitsee Helsingin Vanhankaupunginlahdella, lähellä Kulosaarta ja keskellä Suomen ehkä runsaimmin ja monipuolisimmin tutkittua ja kuvailtua aluetta – mutta se oli pieniä satunnaisia mainintoja lukuun ottamatta unohdettu niin luontoa kuin kulttuuriakin koskevista teoksista.

Tekijäkaksikko Maarit Verronen ja Laura Salama halusivat selvittää, kertoa ja kuvittaa saaren tarinan. Tiedonmuruja löytyi arkistoista, kirjallisuudesta ja saaren entisten asukkaiden ja heidän jälkeläistensä haastatteluista. Kaksikko teki myös omia retkiä saarelle. Tuloksena on piirroskuvitettu historiikki ja Varjosaari-näyttely, jossa ovat esillä kirjan alkuperäiset 34 lyijykynäpiirrosta ja yksi akvarelli.

Näyttely on avoinna Herttoniemen kirjastossa (Kettutie 8 C) huhtikuun ajan. Tekijät ovat paikalla lauantaina 13.4. klo 12 alkaen kertomassa uudesta kirjasta ja näyttelystä. Kuva: Laura Salama