Viljelypalstat

0
411

Vuosaari-Seura vuokraa viljelypalstoja kahdelta alueelta: Fallpakasta ja Porslahdesta.

  • Palstoja on kahta kokoa: iso palsta on noin aarin ja pieni palsta noin puoli aaria.
  • Ison palstan vuosivuokra on 50 euroa ja pieni palsta maksaa 39 euroa. Vuosaari-Seuran jäsenmaksu on 15 euroa.

Helsingin kaupungin ohjeiden mukaisesti viljelypalstan pitää olla käytössä eli sitä pitää viljellä ja hoitaa. Tämän varmistamiseksi palstoilla järjestetään katselmointeja. Selvästi laiminlyödyt palstat vuokrataan eteenpäin innokkaammalle viljelijälle. 

Palstanviljelyssä saa kokeneimmilta viljelijöiltä hyvää tietoa siitä, millaiset kasvit viihtyvät ja menestyvät palstalla. Yleisimmin viljellään perunaa, juureksia, herneitä, retiisejä, yrttejä, kurpitsaa, kurkkua, tomaattia, kukkia ja marjapensaita.

Palstan vuokraaminen Vuosaari-Seuralta

Vuosaari-Seuran kumppanina on Meri-Vuosaaren työttömät ry, joka hoitaa palstojen vuokraamisen. Ole heihin yhteydessä, kun haluat vuokrata palstan, luopua palstasta, tiedustaa jonotilannetta tai kysyä palstavuokrista:

Meri-Vuosaaren työttömät ry, (Pohjoinen ostoskeskus, II-krs) Mustalahdentie 4, 00960 Helsinki, avoinna arkisin 10.00-15.00, p. 09 341 6291.  Palstojen varaukset mielellään sähköpostilla: mvtry[at]kolumbus.fi.

Ilmoita varausta tehdessäsi kaikki seuraavat tiedot:

  • nimi
  • osoite
  • puhelin
  • sähköposti
  • palstan koko: aari tai puolikas
  • kumpi alue: Fallpakka vai Porslahti

Tutustu viljelypalstatoiminnan tietosuojaselosteeseen

Tärkeitä päivämääriä 2019

Tulevan viljelykauden päivämäärät julkaistaan alkuvuoden aikana.

Yhteystiedot

Viljelypalstojen vuokraus, jonotilanne, maksut, yhteystietojen päivitys ym. 
Meri-Vuosaaren Työttömät ry, mvtry@kolumbus.fi, p. 09 341 6291 (arkisin klo 10-15).  

Muut asiat liittyen palstojen toimintaan:
Kari Loman, kari[at]surfnet.fi, 050 1661

Vuosaari-Seuran viljelypalstatoimikunnan vetäjänä toimii Kari Loman.
Huom: Palstakirje päivitetään alkuvuoden 2019 aikana!

P A L S T A K I R J E   2 0 1 8 
Fallpakan ja Porslahden viljelijöille

Palstatoimikunta on koonnut tämän vuoden tapahtumista ja velvoitteista alla olevat tärkeät tiedot.

Ohjeet palstamaksua varten

Palstoista perittävät vuokrat ovat entisen suuruisia. Iso palsta (n. aari) maksaa 50 € ja pieni palsta ( n. ½ aaria) maksaa 39 €.

Erillistä laskua ei lähetetä, vaan palstat on maksettava yllä olevien summien mukaisesti:

– Eräpäivä 16.3.2018 
– Tilinumero: Vuosaari-Seura ry Palsta Nordea FI13 1544 3000 0014 25 
– Viitenumero Fallpakan viljelijöille: 5458
– Viitenumero Porslahden viljelijöille: 4569
– (Mikäli maksaja on eri henkilö kuin palstan viljelijä, on viitekenttä jätettävä tyhjäksi ja viestikenttään kirjoitettava palstan vuokraajan nimi ja palstan numero.)

HUOM: Maksamattomat palstat vuokrataan uudelleen ilman irtisanomista 15.4.2018 alkaen. 

Infotilaisuus ke 18.4.

Kevään infotilaisuus kahvitarjoiluineen pidetään Vuosaaren kirkon seurakuntasalissa, Satamasaarentie 7, keskiviikkona 18.4.2018 klo 18 alkaen. Saamme opastusta palstaviljelyn salaisuuksiin alan ammattilaiselta. Hänelle voi myös esittää kysymyksiä mieltä askarruttavista asioista. 

Talkoot la 21.4.

Palsta-alueiden talkoopäivä on lauantaina 21.4.2018. Kahvitarjoilua klo 12 -14.

Talkoopäivänä alueille tuodaan jätelavat. Mikäli lavoja on kaksi, toinen lava on ainoastaan puutarha- eli viherjätteelle ja toinen sekajätteelle. Lavoihin kiinnitetään kyltit kertomaan, mitä jätettä lavalle saa tuoda. On erittäin tärkeää, että viherjätteen joukkoon ei tuoda mitään sekajätteeseen kuuluvaa, koska viherjätteen joudumme itse maksamaan ja se on halvempaa kaatopaikkajätettä. Toisaalta kaikki palstoilla muodostuva viherjäte on mullan raaka-ainetta, joten kannattaa se hyödyntää kompostoimalla sen sijaan, että ostaa multaa palstoille.

Lannoitteiden, taimien ym. myynti

Pollen Paras/Asko Kiiskinen tulee talkoopäivänä 21.4. alueillemme; ensin Porslahteen klo 12 kieppeillä ja sen jälkeen Fallpakkaan. Jokainen Pollen Parasta haluava tekee tilauksen etukäteen joko soittamalla Asko Kiiskiselle puh. +358400675548 tai sähköpostilla asko.kiiskinen@kolumbus.fi. Pollen Paras maksaa 10€/säkki, 5 säkin ostajalle 6:s säkki ilmaiseksi. Käteismaksu Kiiskiselle.

Kotipuutarhurin kanankakkalannoitetta toimittaa Tapio Luhtala hintaan 10 € 50 l säkki, 4 kpl säkkejä 34€. Tilaukset tehtävä etukäteen 22.4.2018 mennessä puh. 050-5564872, 02-4841140 tai tapio.luhtala@koski.fi.
Säkkien toimituspäivä on sunnuntai 29.4.2018 Porslahdessa klo 12.15-13.00 ja Fallpakassa klo 13.15-13.45. Käteismaksu Luhtalalle.

Olikipaalien toimitus selviää vasta maaliskuun puolen välin jälkeen. Sateinen viime kesä aiheutti paalipulan, kun oljet eivät kuivuneet pelloilla, joten niiitä ei voinut paalata. Kerromme tiedotteillamme paalien saatavuudesta heti lisää, kunhan saamme tietoa paalien toimittajalta.

Tertun Taimi ja Kukka vierailee palsta-alueilla seuraavasti:
Fallpakka, tiistaina 17.4.2018 klo 18.00 sipulit, mullat, kalkit, lannoitteet yms.
Porslahti, torstaina 19.4.2018 klo 18.00 sipulit, mullat, kalkit, lannoitteet yms.
Fallpakka, tiistaina 22.5.2018 klo 18.00 taimet, sipulit, perunat yms.
Porslahti, keskiviikkona 23.5.2018 klo 18.00 taimet, sipulit, perunat yms.
Tertun tuoteluettelo lähetetään maalis-huhtikuun vaihteessa ja hän toivoo ihmisiä tilaamaan mahdollisimman paljon etukäteen. Lisäksi voisi esittää lisätoivomuksia tuotteista.  Maksuvälineinä käteinen tai pankkikortti. Tilaukset etukäteen Tertulta: tertuntaimi@gmail.com tai puhelimitse 050-3411687, klo 18 jälkeen.

Viljelyn aloitus ja katselmoinnit

Viljely pitää olla aloitettu 4.6.2018 mennessä. Muussa tapauksessa lähetämme viljelijälle huomautuskirjeen, jonka jälkeen teemme uuden katselmuksen 18.6. Tämä on tärkeä päivä, sillä huonosti hoidettu palsta voidaan maksusta huolimatta vuokrata uudelle viljelijälle kesken kauden. Näin noudatamme kaupungin meille antamia ohjeita ja velvoitteita. 

Palstojen pitää olla hoidettu koko kasvukauden ajan, myös katselmusten jälkeen.

Syyspläjäys la 1.9. klo 12-

Syyspläjäyspäiväksi sovittiin lauantai 1.9.2018 alkaen klo 12.00. Pläjäyspäivänä palstalaisilla on tilaisuus vaihtaa, antaa tai myydä pikkurahalla liikatuotantoa. Pläjäys on myös mainio tilaisuus tutustua toisiin palstalaisiin, vaihtaa mielipiteitä viljeltävistä tuotteista, kuulla ja laittaa kiertoon kokemiaan hyviä viljelyohjeita ja ennen kaikkea nauttia kupponen pari kahvia sinä jutustelun lomassa.

Käytävät ja yleinen siisteys

Viljelypalsta-alueet ovat kaikille avoimia virkistysalueita, joiden siisteydestä ja viihtyvyydestä me viljelijät olemme vastuussa. Noudattamalla kaupungin laatimia hoito-ja käyttöohjeita voimme kukin omalta osaltamme vaikuttaa palsta-alueiden viihtyvyyteen ja säilymiseen.

Jokaisen viljelijän on huolehdittava oman palstansa kohdalla olevan käytävän siisteydestä ja siitä, että kasvusto ei leviä rajatolppien ulkopuolelle.

Haitallisia vieraslajeja kuten lupiinia ja kultapiiskua on kunkin viljelijän pyrittävä palstansa tuntumasta hävittämään. Helsingin kaupunki lisää mainittujen hävitettävien kasvien joukkoon myös jättiputket ja -palsamit, tattarit ja ruttojuuret.

Jäteastioiden ulkopuolelle on jätesäkkien ja roskien jättäminen ehdottomasti kielletty. Tämänkaltainen toiminta johtaa vuokrasopimuksen purkamiseen.

 Palstakirje pdf-muodossa

Hyödyllisiä linkkejä

Viljelypalstan hoito-ohjeet

Ruokatieto

Hyötykasviyhdistys

 

Tämä sähköpostiosoite on suojattu roskapostia vastaan, aseta javascripttuki päälle nähdäksesi osoitteen. Tämä sähköpostiosoite on suojattu roskapostia vastaan, aseta javascripttuki päälle nähdäksesi osoitteen.