Aurinko paistoi, linnut lauloivat ja torpan sisällä aherrettiin työn parissa. Ensimmäiset pari tuntia kuluivat siivouksen ja yleisen järjestelemisen parissa, se oli hyvin rauhallista ja töiden määrä ei ollut huolestuttava.
Paikan päälle päästyämme jaoimme keskenämme työt.
Ulkona kasattiin pöytiä, haravoitiin ja kasteltiin kukkia. Sisällä imuroitiin ja tutustuttiin torpan historiaan. Tässä vaiheessa torpalla oli vielä hyvin rauhallista. Aloitimme kahvin ja vohveleiden valmistamisen puoli viisi ja huomasimme nopeasti, että meidän päätyöpisteemme, eli keittiö, oli aika ahdas monelle henkilölle.
”Erittäin hyvät vohvelit ja mukavat nuoret!”
Avattuamme osa meistä siirtyi ulos. Haastattelimme kävijöitäkin parilla sanalla. Tapahtuma veti reilusti väkeä, pääosin Vuosaaresta. Alue ja sen historia olivat monille tuttuja. Suurinosa vieraista oli Vuosaari-Seuran jäseniä, jotka olivat saaneet tiedon tapahtumasta sähköpostitse. Paikalle päätyi kuitenkin myös paljon lenkkeilijöitä vohvelin tuoksun houkuttelemina.
Vohveleiden suosio oli niin suuri, että meidän oli lähetettävä ihmisiä kauppareissulle.Tunnelma muuttui rauhallisesta hektiseksi, kokemuksemme puutteesta johtuen. Keittiössä oli melko kiireistä ja kuumaa, joten vanhan radion löytyminen piristytti mieltämme aktiivisessa työnteossa.
Kaikesta huolimatta pärjäsimme hyvin ja päivänsaatossa kuulimme sekä näimme kävijöiden nauttivan tarjoilusta ja tunnelmasta.
Viimeisten asiakkaiden lähdettyä tiskasimme ja siivosimme paikat, jonka jälkeen lähdimme kotia kohti.Työpäivän loppuessa jokainen meistä pystyi rohkeasti sanomaan päivän onnistuneen.
Sjökullan torpan historia
Vuosaaren Kallahdessa sijaitseva Sjökullan torppa on rakennettu 1800- luvun puolivälissä. Ensimmäiset asukkaat olivat kalastajapariskunta Fredrik ja Maria Sjöblom. Maria oli kotoisin Vuosaaresta ja Fredrik oli muuttanut kylään 1850-luvun puolivälissä.
Vuosaarelaiset torpparit alkoivat 1800-luvun puolivälissä vuokraamaan torppiaan meren äärelle saapuville kesävieraille. Vuosaaren torpan yksi tunnetuimmista kesävieraista on runoilija Karl August Tavaststjerna purjehti Vuosaaressa ja kirjoitti Sjökullassa esikoisrunokokoelmansa “För Morgonbris”, joka ilmestyi vuonna 1883.
Torpparilain voimaantulon jälkeen 86-vuotias Maria Sjöblom lunasti takaisin torpan omaan käyttöönsä. Sjökulla siirtyi 1930-luvun lopulla Auran panimon toimitusjohtajan Björn Strandellin omistukseen. Lopuksi Helsingin kaupunki osti torpan Björn Strandellilta. Helsingin kaupunki halusi purkaa torpan, joten Vuosaari -Seura päätti lunastaa torpan Helsingin Kaupungilta.
Sjökulla siirtyi virallisesti vuonna 2013 Vuosaari–Seuralle ja Vuosaari –Seura kunnosti torpan. Nykyään Sjökullan torppa on vuokrattavissa Vuosaarelaisten käyttöön.