Vuosaaresta Vuoden kaupunginosa

0
951

Kaupunginosatunnus Www sivuille Versio2

Vuosaari julistettiin 11.8.2017 kansallisen kaupunginosakilpailun voittajaksi. Palkinnon myönsi Kotiseutuliitto vuosittaisessa maanlaajuisessa kilpailussaan, johon osallistui ennätysmäärä hakijoita – yli 90 kaupunginosaa eri puolilta Suomea.  

Vuosaaren tarina on täten edennyt taas yhden uuden symbolisen käännekohdan äärelle. Sen nousu ”Helsingin helmeksi” ja Suomen huipulle on saanut vakuuttavan ulkopuolisen tunnustuksen. Nyt jos koskaan asukkaiden ja yhteisöjen kannattaa pitää lippua korkealla. Fanitetaan avoimesti Vuosaarta ja viedään eteenpäin hyvää viestiä mahtavasta kotipaikasta! Tältä sivulta löydät muutamia vinkkejä siitä, kuinka esitellä Vuosaaren vahvuuksia ulkopuolisillekin. Vuosaari-Seuran Kotiseutuliitolle laatimat perustelut Vuosaaren vahvuuksista:

1: Ainutlaatuisen monipuolinen

Vuosaari on kuin Suomi pienoiskoossa – positiivisesti kehittyvä vilkas kaupunginosa, jossa on asukkaita keskikokoisen kaupungin verran (37.000). Täältä löytyy kaikki: harrastukset, koulut, palvelut, kulttuuria, työpaikkoja, matkailuvaltteja ja jopa Suomen modernein satama. Erityisen ylpeitä vuosaarelaiset ovat kuitenkin luonnosta: olemme yhä Helsingin vihrein ja merellisin kaupunginosa. Asuitpa missä päin Vuosaarta tahansa, olet vain parin minuutin kävelymatkan päässä Uutelasta, Kallahdenniemeltä, Mustavuoresta tai muista viheralueista. Vuosaarella on myös laajempaa yhteiskunnallista merkitystä. Se on tarkkaan seurattu urbaani pilotti, joka on aina kohdannut ensimmäisten joukossa uusia kaupungistumisen haasteita. Meillä on myös 50 vuoden kokemus siitä, kuinka haasteet yhdessä ratkaistaan! Paraikaa ponnistellaan sen hyväksi, että olisimme kannustava esimerkki niin monikulttuurisuuden, lähiörakentamisen kuin vaikkapa sote-palveluiden uudistamisen suhteen.

2: Vuosaari on positiivisessa nosteessa

Viime vuosien trendinä on ollut Vuosaaren julkisuuskuvan suoranainen mullistuminen. Kotiseudustamme on kuoriutunut oikea ”idän ihme” ja myös muu maailma on sen huomannut. Media on bongannut Vuosaaren uudessa innostavassa valossa, mikä on houkuttanut myös suurta yleisöä päivittämään mielikuviaan. Ei ihme, että Visit Vuosaaren myötä kaupunginosaamme markkinoidaan myös elämys- ja turismikohteena. Vierailijoiden ohella myös me asukkaat hyödymme, kun ulkoilualueita kehitetään, vapaa-ajan palvelut monipuolistuvat tai liikenneyhteyksiä lisätään. Suositaan itsekin paikallisia yrityksiä ja palveluita! Suurimpia ilonaiheita on se, että asukkaiden Vuosaari-identiteetti on vahvistunut entisestään. Niin pitkän linjan vuosaarelaiset kuin uudet tulijat ovat mukana luomassa Vuosaari-ilmiötä.

3: Talkoohenkeä ja kotiseututyötä

Vuosaarelaiset ovat olleet tarmokkaita kotiseutuvaikuttajia jo ennen liittymistään Helsinkiin vuonna 1966. Talkoohengestä sai alkunsa niin Vuosaaren silta, hartiapankkirakentaminen, urheilutalo kuin ensimmäinen oppikoulukin. Kuuluisa Vuosaaren henki kantaa edelleen. Isosta mittakaavasta huolimatta olemme yhä kuin kylä, jossa asukkailla on tiiviit verkostot. Järjestöt, yhteisöt, kaupunki ja seurakunta tekevät korvaamatonta työtä yhteiseksi hyväksi. Vapaaehtoistoiminta kukoistaa. Edunvalvonta on usein näkymätöntä mutta tärkeää kotiseututyötä. Vuosaaressa on paljon kehitettävää ja asukkailla huolenaiheita. Vuosaari-Seura ja -toimikunta käyvät päättäjien kanssa tiivistä vuoropuhelua niin rakentamisen, liikenteen, turvallisuuden kuin julkisten palveluidenkin kysymyksistä. Jos vuosaarelaisilta kysytään, niin asukkaiden vaikutusmahdollisuuksia ja lausuntojen huomiointia olisi tarpeen vahvistaa entisestään. Monet kansanliikkeet ovat vaikuttaneet luontoarvojen puolesta esimerkiksi Mustavuoressa, Uutelassa ja Meri-Rastilassa. Arvokkaita kohteita on pelastettu asukkaiden ja jälkipolvien iloksi.

4: Harrastusmahdollisuuksia joka lähtöön

Vuosaaressa riittää innokkaita harrastajia ja vastuunkantajia kaikille elämänaloille. Kaupungin tarjoamat palvelut (mm. Vuotalo, kirjasto, työväenopisto, nuorisotalo) ovat erinomainen lähtökohta, mutta vähintään yhtä tärkeää on ruohonjuuritason aktiivisuus. Kotikonnuilla pääsee harrastamaan omaan musiikkikouluun, harrastajateatteriin, liikuntakeskuksiin, urheiluseuroihin tai venekerhoihin. On marttoja, kansanmusiikkia, järjestötoimintaa ja paljon muuta. Hyväntekeväisyyttä tehdään niin lasten, nuorten kuin monien muiden ryhmien hyväksi. Monikulttuurisuus on itsestään selvä osa Vuosaaren yhteisöllisyyttä. Lähes kaikilla puolueilla on täällä omat paikallisosastonsa.

5: Palvelut arkeen ja vapaa-aikaan

On vaikeampi keksiä, mitä Vuosaaresta puuttuu kuin mitä kaikkea siellä on. Saarelta saa kaikki päivittäiset palvelut niin yksityiseltä kuin julkiselta puoleltakin – kunhan palveluiden kapasiteetti mitoitetaan kasvavan väkimäärän mukaan. Vuosaari on nuori kaupunginosa myös asukasrakenteensa puolesta. Päiväkotien, leikkipuistojen, muskarien ja ip-kerhojen ohella meillä on tasokkaita kouluja, joissa saa painotettua opetusta mm. mediakasvatukseen, luonnontieteisiin ja teknologiaan. Peräti 10 % Helsingin nuorista asuu Vuosaaressa. Liikennepalvelut ovat ensiluokkaiset. Metrolla pääsee Helsingin keskustaan vain 25 minuutissa, merimatka omasta satamasta Travemündeen vie vähän kauemmin. Columbuksen kauppakeskus on laajentunut nimekkäillä uusilla ketjuilla. Ja onhan meillä oma hieno lehti – vuodesta 1965 ilmestynyt Vuosaari-lehti, joka on Helsingin vanhin paikallislehti. Mitä isommaksi kaupunginosamme on kasvanut, sitä tärkeämpää on saada lukea joka viikko paikalliset uutiset ja yhteiset puheenaiheet.

Lisätiedot Vuosaari-Seurasta:

Puheenjohtaja Hanna-Kaisa Siimes,puh. 050 5898 790, sähköposti: hksiimes@gmail.com

Valokuvat median käyttöön: www.vuosaari.fi/medialle

Näkymä Aurinkolahdesta merelle Pekka Huhtela

Valokuva: Pekka Huhtela

Edellinen artikkeliVuosaaren Satamapäivä la 26.8. klo 12 – 16
Seuraava artikkeliKesäjuhliin julkisilla, kävellen tai polkupyörällä