Vuosaaren kevään suurimmat haasteet

0
590

Vuoden ensimmäisessä Vuosaari-toimikunnan kokouksessa nousi päällimmäisiksi kevään haasteiksi kaksi merkittävää Vuosaaren hanketta, syksyllä pidettävä Katufestarit –tapahtuma ja jo pitkään suunnitteilla olleen Taiteiden talo –idean eteenpäin vieminen.

Katufestarit-hankeidea on lähtöisin nuorilta itseltään. Noin 38 000 asukkaan kaupunginosassa ei vastaavaa ole ennen järjestetty.

– Festari-ajankohta tullee olemaan syyskuun alussa. Ajatuksena on saada mukaan mahdollisimman paljon eri-ikäisiä ja erilaisia toimijoita ja osanottajia eli yleisöä Vuosaaresta, muualta Helsingistä ja muilta lähialueilta, toimikunta kaavailee.

– Tarkoituksena on kulttuurin tuominen lähelle suurta yleisöä sekä tietysti myös Itä-Helsingin toimijoiden verkostoituminen.

Yksin toimikunta ei kuitenkaan ole lähdössä liikkeelle. Se on mukana suunnittelemassa ja kutsumassa  Kick off –suunnittelupalavereita, joihin kuka tahansa vuosaarelainen toimija on tervetullut. Niistä ensimmäinen pidetään jo tiistaina 16. helmikuuta kello 18-20 Hekan eli Helsingin kaupungin vuokra-asunnoissa asuvien kokoustiloissa osoitteessa Vuosaarentie 6 A.

– Mukaan ovat lämpimästi tervetulleita kaikki mahdolliset tahot, joilla on kiinnostusta olla mukana upeassa tapahtumassa. Mukaan toivotaan muun muassa erilaisia toimikuntia, yhdistyksiä, harrastusseuroja, yritysmaailman edustajia, kouluja ja toisen asteen oppilaitosopiskelijoita ja mediaa, Tehtaanpuiston yläasteen rehtori Pertti Tossavainen kertoo.

– Illan mittaan esitellään Katufestari-idea, kuvaus toimintaympäristöstä, esitellään paikalle saapuneet tahot, pidetään ideariihi tapahtuman sisällöstä ja puretaan se. Nuoret itse ovat avainasemassa suunnittelussa.

Vuosaaren yksi kunnianhimoisimpia tulevaisuuden tavoitteita on saada monipuolinen taideopetus yhden katon alle uuteen Columbuksen läheisyyteen kaavailtuun jättitaloon, jota kutsutaan työnimellä Taiteiden talo.

Idea on keskittää eri pääkaupunkiseudun taideoppilaitoksia joko kokonaan tai osittain Vuosaareen. Talolle on kaavailtu paljon muutakin käyttöä.

– Ideana on siis monikäyttöinen useampikerroksinen rakennus, jossa koulutuksen ohella voitaisiin järjestää kokouksia, konsertteja, juhlia, harrastekerhoja ja kaikkea mahdollista sellaista toimintaa, joka tarvitsee tiloja ja joka vilkastaa vuosaarelaista elämänmenoa ja nostaa alueen imagoa entisestään, toimikunta pohtii.

Taiteiden talo –hanke on vielä täysin suunnitteluasteella ja sen sekä tarvekartoitus että hanke- , rahoitus- muut suunnitelmat ovat vasta syntyvaiheessa.

– Innostusta kuitenkin tuntuu riittävän ja kaikki saatu palaute on ollut pelkästään positiivista, Vuosaari-toimikunta tietää.

Toimikunta pohti kokouksessaan myös muun muassa yleiskaavaehdotusta, Vuosaaren siltahanketta sekä Kallvikintien täydennysrakennussuunnitelmia ja koulujen yhdistämistä. Pian kokouksen jälkeen saatiinkin jo tieto opetuslautakunnan suomenkielisen jaoston kokouksen päätöksestä. Sen mukaan yhtenäisiksi peruskouluiksi yhdistetään Heteniityn ala-asteen koulu ja Vuosaaren peruskoulu, sitten Vuosaaren ala-asteen koulu, Mustakiven ala-asteen koulu ja Tehtaanpuiston yläasteen koulu ja vielä keskenään Kallahden peruskoulu ja Meri-Rastilan ala-asteen koulu.  Aurinkolahden peruskoulu säilyy nykyisellään.

Koulujen yhdistämisistä päättää kaupunginvaltuusto kaupunginhallituksenesityksestä. Esitys tulee seuraavaksi opetuslautakunnan käsittelyyn. 

Kirjasi Marja Nyman

Edellinen artikkeliLähiöasema kerää keskivuosaarelaisten muistoja
Seuraava artikkeliVuosaari-Seura tiedottaa 3/2016