Vuosaarenhuippu esillä Rakennustaiteen museon näyttelyssä

0
857

Rakennustaiteen museossa (Kasarmikatu 24, 00130 Helsinki) avautui perjantaina 7.10. Manmade Environment -näyttely, joka esittelee Pohjoismaiden uutta maisema-arkkitehtuuria. Näyttelyssä on mukana myös Staran toteuttama Vuosaarenhuippu. Näyttely on avoinna 4.12. saakka.

mme_vuosaari_4.jpg 

Manmade Environment esittelee maisema-arkkitehtuurin keinoja ratkaista ympäristömme monitahoisia haasteita. Näyttely herättää keskustelua maisemasta ja sen merkityksestä meille. Esimerkkeinä on 26 erilaista ja erilaajuista kohdetta, joista kolme on Suomesta.

Näyttely on Dansk Arkitektur Centerin ja Norsk Formin yhteinen, DACin alun perin ideoima hanke, jonka kuratoimisessa ovat olleet mukana Ruotsin arkkitehtuurimuseo, Suomen rakennustaiteen museo yhteistyössä Suomen Maisema-arkkitehtiliitto MARKin kanssa ja Reykjavikin Norræna húsið. Ennen Helsinkiä näyttely on ollut esillä Oslossa, Kööpenhaminassa ja Tukholmassa.

Vuosaarenhuippu

Rakentamisesta yli jääneestä maa-aineksesta muovattu Helsingin Vuosaarenhuippu on uraauurtava kaupunkipuisto ja luontoreservaatti kasvavassa lähiössä.

Suuri tekokukkula kohoaa 60 metrin korkeuteen ja muodostaa osan pääkaupungin laajimmasta yhtenäisestä ulkoilualueesta. Pitemmällä tähtäimellä se liittyy suunniteltavaan Pohjois-Vuosaaren luontoalueeseen, joka tulee käsittämään 95 hehtaarin kokoisen maa-alueen.

Vuosaarenhuipun pohjana on rakennustyömailta, esimerkiksi Vuosaaren sataman alueelta, tullut ylijäämämaa. Nyt entinen joutomaa toimii myös kasvireservaattina, jonne on tehty eri rakennustyömailta pelastetuille lajeille sopivia kasvupaikkoja. Kukkulan kaikki biotoopit on suunniteltu tukemaan luonnon monimuotoisuutta. Pintamaiksi valitut maamassat kasveineen on siirretty käsin niitä varten muokattuun paikkaan.

Vuosaarenhuipun on tilannut Helsingin kaupunki ja sen on suunnitellut Maisema-arkkitehdit Byman & Ruokonen Oy / Eeva Byman, Ria Ruokonen yhteistyössä FCG Finnish Consulting Group Oy:n kanssa.

Varsinaisen maastonmuokkauksen sekä näkyvän maisemoinnin on suunnitellut ja toteuttanut Staran (entinen Helsingin kaupungin rakennuspalvelu) työryhmä luontopuutarhuri Jukka Toivosen johdolla.

Paikasta lisätietoa rakennusviraston sivuilla: Vuosaarenhuippu.

Jukka Toivosen blogissa Vuosaarenhuippu seurataan ja kuvataan hankkeen kulkua sekä luonnonilmiöitä alueella.

Edellinen artikkeliLausunto Uudenmaan kulttuuriympäristöselvityksen luonnoksesta 4.10.2011
Seuraava artikkeliVilla Soi – sydämen musiikkia maailmalta